Settlement är en musikgrupp från Tusen Toner som specialiserar sig på hardcore. Vi har intervjuat sångaren Elias Autio.

Berätta lite om ert band och hur ni startade.

Vi är ett väldigt bra kompisgäng som ville ha ett hardcoreband. Vi riktar in oss på en 1990-tals hardcore stil och alla har länge lyssnat på den sortens musik. Vi hade ett band innan med ett annat sound. Det kändes bättre att göra ett nytt band istället för att ändra genren på det förra.

Skriver ni er egen musik?

Jo, vi skriver våra egna låtar.

Vad handlar låtarna om?

Vi är ett straight edge band vilket innebär att ingen av oss använder droger. Många av låtarna handlar om drogers påverkan på samhället och hur destruktiv den är. Sedan har vi lite mer abstrakta inslag också, men väldigt mycket politik.

Hur hämtar ni inspiration?

Från många äldre kända och mindre kända band i vår genre som var stor på 90-talet.  Idag finns det också väldigt många bra hardcore-band inom scenen. Man inspireras av allt. Jag kan inspireras av att se film till exempel. Ser jag någonting som jag tycker är fett tänker jag ofta att man kan skriva en text om det.

Hur ser er framtid ut med bandet?

Vi har inte gjort detta för att vi vill göra karriär eller leva på det. Vi gör det för att vi tycker det är fett och något som är roligt att göra tillsammans.

Vad är det största ni har varit med om som band?

Det är nog när några förebilder köpte vår kassett förra året. Vi fick bra spridning på den också. Folk i Japan köpte den. Det trodde vi inte skulle hända!

Har ni några stora drömmar inom musiken?

Nja, spelar man hardcore så tillhör man en undergroundscen. Det är viktigare att få bra igenkänning inom scenen och ha folk som faktiskt bryr sig om musiken. För mig är det mycket viktigare än att slå igenom eller tjäna pengar.

Intervju genomförd hösten 2019. Tidigare publicerad i Tusen Toner Tidningen 2020.

Privacy Preference Center