Government Abuse är utan tvekan ett av de mest mytomspunna banden från Norrbotten någonsin. Den snudd på naivt ungdomliga energin och hungern att få producera hardcore i världsklass, både på scen och i studion, går inte att ta miste på – Dessa grabbar fullkomligt lever och andas Kiruna hardcore.

– Allt vi någonsin har velat är att ha ett band i den här stilen tillsammans. Ingen av oss har haft några ambitioner utöver det som är värda att nämna. Vi vill bara spela ihop och ha roligt, säger Alex.

– Ja, precis. Government Abuse är bandet som vi alla drömt om att få spela i sedan tonåren. Vi är bästa vänner och det är otroligt att vi alla kan känna samma uppspelta glädje över att äntligen få göra det vi älskar och brinner för: spela 1980-talsinfluerad hardcore punk, säger Jonsson.

Bandets historia är lika klassisk som den är enkel. I slutet av 2011 i en replokal på TT bestämmer sig gitarristen Pekka och basisten Alex för att bilda ett band. Redan efter en vecka hade man rekryterat sångaren Ogge och spelat in sin första demo. När det blev dags att boka spelningar tog man in trumslagaren Jonsson och laguppställningen blev komplett. Sedan dess har medlemmar flyttat och gruppen har kämpat med en rad utdragna inspelningsprocesser. Två utmaningar som hade kunnat få ett normalt band att tröttna och vika ner sig för länge sedan. Men trots alla motgångar verkar peppen bara öka i takt med åldern för Government Abuse.

– Nej, för farao. För oss har det aldrig funnits ett alternativ till att köra på. Det här är vår dröm. Vi lever för det här bandet, säger Alex.

Vad har ni på gång just nu?
– Alla i bandet är ivriga på att få komma ut och spela. Peppen är total och vi får många förfrågningar. Men det gäller att ha is i magen i dessa tider och sätta säkerheten först, säger Jonsson.

– I år firar vi dessutom tio år som ett aktivt band! Svårt att dra ihop en stor fest nu på grund av pandemin. Men vi får se vad det blir, säkerheten går först som Jonsson säger. Vi har nyligen laddat upp vår senaste EP på diverse strömningstjänster i alla fall, säger Alex.

Vad är det bästa med Tusen Toner?
– Via föreningen fick vi möjligheten att ha en meningsfull fritid som tonåringar. Föreningen har dessutom hjälpt oss utforma vår ”Gör det själv”-attityd. Vi vet att vi kan göra vad vi vill bara vi jobbar tillräckligt hårt själva. Det är TT-andan och det kommer ingen någonsin kunna ta ifrån oss, säger Alex.

– Måste bara tillägga att det inte finns något dåligt med Tusen Toner! Allt är bäst, säger Jonsson.

Intervju genomförd i januari 2021.

Privacy Preference Center